Miten pudottaa painoa pysyvästi?

Pussikeittodieetti, sairaaladieetti, lentoemännändieetti, kaalikeittodieetti, tiukka ruokavalio, vähäkalorinen ruokavalio, ruokien punnitseminen ja karppaus. Siinä osa keinoista, joilla itse yritin pudottaa painoa kahdenkymmenen vuoden aikana. Useamman niistä kokeilin vielä moneen kertaan. Ihan varmuuden vuoksi.Ehkä tämä kerta on se kerta kun onnistun! Olinhan todella motivoitunut ja halusin laihtua. Paino kyllä putosi, välillä todella nopeasti ja paljon! Mutta joka kerta kilot tulivat hetkessä takaisin. Kuvittelin aina, että omasin niin heikon selkärangan, etten vaan kyennyt pitämään painoa poissa. 

Vuonna 2013 painoin lähes 100kg. Elämässä muuttuneiden tekijöiden vuoksi elintapani muuttuivat hieman ja siinä samassa olin ensimmäistä kertaa aikuisikäni aikana olin unohtanut laihduttaa. Niimpä yllätys oli suuri, kun vaatteet alkoivat tuntua väljemmiltä. Ajattelin ettei tämä voi olla totta! Miten voi laihtua, vaikka ei laihduta!? Silloin tajusin, että tässähän se ratkaisu juuri onkin. Olin kuullut sanottavan, että laihduttaminen lihottaa ja nyt ymmärsin sen. Näin oli käynyt itsellenikin. Jokaisen dieetin jälkeen painoin aina pari kiloa enemmän kuin ennen aloitusta. Eli jokainen laihdutus lihotti minua. Silloin ymmärsin lopettaa laihduttamisen ja aloin sen sijaan tehdä pieniä muutoksia elämääni. Siitä alkoi minun matkani kohti terveempää tulevaisuutta ja myöhemmin kohti unelmatyötäni, jossa saan auttaa muita ihmisiä saavuttamaan tavoitteitaan.

Minä 2013, kun painoa oli noin 100kg ja olo oli kaukana hyvinvoivasta.

Uskallan siis väittää omaan ja lukuisten valmennettavien kokemuksiin pohjautuen, että paras keino pudottaa painoa pysyvästi, on lopettaa laihduttaminen. Unohda tiukat ruokavaliot, kieltolistat, ruokien punnitseminen, pikadieetit ja muut nopeita tuloksia lupaavat keinot. Jos muutoksella on päättymispäivä, kuten dieeteillä yleensä on, niin siinä on hyvä varoitusmerkki siitä, että kyseessä tuskin on mikään pysyvä ratkaisu. 

Olemme toki kaikki yksilöitä, joten se mikä toimii toisella, ei välttämättä toimi toisella. Siksi on äärimmäisen tärkeää miettiä kaikki muutokset itselleen ja omaan elämään sopiviksi. Suosittelen miettimään jokaisen muutoksen kohdalla, onko kyseinen muutos sellainen, jota voin ja haluan jatkaa lopun elämääni? Jos pidät esim. karkista ja olet ajatellut karkkilakkoa, niin kuinka kauan ajattelit olla ilman? Viikon? Ehkä kuukauden? Vuoden? Koko elämän…? Oikeasti? Pystyisitkö olla koko elämän ilman karkkia? Jos emmit vastausta, niin hylkää karkkilakko! Mitä jos muotoilisit ajatuksen esimerkiksi seuraavanlaisesti: “syön pääsääntöisesti terveellisesti ja herkuttelen kerran viikossa”? Kumman ajatuksen ajattelet kantavan pidemmälle? Kummalla ajatuksella voisit kuvitella saavuttavasi pysyvän muutoksen?

Olen koostanut alle asioita, jotka saattavat olla parempia keinoja kohti pysyvää painonhallintaa ja jotka ovat auttaneet minua ja monia minun valmennuksissa olleita. Toivottavasti niistä on apua sinullekin <3

 • Pohdi arvojasi. Mikä on sinulle elämässä oikeasti tärkeää ja merkityksellistä. Miksi haluaisit saada terveemmän tulevaisuuden? 
 • Löydä haitalliset uskomukset. Ajatteletko esim. että et onnistu kuitenkaan tai että terveelliset elintavat ei ole sinua varten? Muista että ajatuksesi eivät ole aina totta ja niitä kannattaa kyseenalaistaa.
 • Ajattele, että sinun ei tarvitse kieltäytyä mistään. Kaikki on sallittua kohtuudella.
 • Opettele tarvittaessa armollisuutta. Jos joku päivä, viikko tai kuukausikaan ei mene niinkuin olisit toivonut, niin ei se haittaa. 
 • Opi virheistäsi. Jos esimerkiksi huomaat, että välipala jää aina välistä ja sen vuoksi illalla tulee ahmittua, niin pohdi mikä on se syy miksi välipala jää välistä ja pyri vaikuttamaan siihen.
 • Luota siihen, että kehosi saadessa riittävän paljon ja riittävän monipuolisesti ravintoa, herkuttelu ja/tai tunnesyöminen jää kuin itsestään vähemmälle.
 • Opi välittämään itsestäsi tässä ja nyt. Sinä riität ja olet tärkeä juuri sellaisena kuin olet juuri nyt. Itsestään välittävän ihmisen on helpompaa pitää itsestään huolta.
 • Ole itsesi ystävä. Kannusta ja kehu, sen sijaan että väheksyisit tai haukkuisit itseäsi. Kohtele itseäsi kuin kohtelet sinulle tärkeää ihmistä, josta välität.
 • Usko itseesi. “Uskotpa sitten että pystyt, tai että et pysty, olet oikeassa”, sanoi Henry Ford. Ja kuinka oikeassa hän olikaan!
 • Säännöllinen syöminen. Syö 2-4h välein, noin 5-6 kertaa päivässä.
 • Monipuolinen lautasen sisältö (proteiinia, värikkyyttä ja hiilihydraattia).
 • Lisää vihanneksia, marjoja ja hedelmiä ruokavalioon.
 • Suosi täysjyvähiilihydraatteja.
 • Jokaisen aterian jälkeen olo on sopivan kylläinen.
 • Löydä itsellesi mieluinen harrastus. Oli se sitten käsityöt, maalaminen, kulttuuri tai liikunta, niin tee asioita joista tykkäät.
 • Kiinnitä huomiota arkiaktiivisuuteesi. Olisiko mahdollista kävellä tai pyöräillä lyhyempiä matkoja auton sijasta? Voisiko hissin sijasta valita portaat? Voisiko auton parkkeerata vähän kauemmaksi? Kaipaisiko oma tai vaikka naapurin piha puutarha- tai lumitöitä?
 • Lisää aktiivisuuttasi itsellesi sopivalla tavalla. Pienimmillään nouse vaikka sohvalta ylös 15min. välein ja venyttele. Jos kävelylenkit ovat jo osa arkeasi, niin lisää hieman matkaa tai vaikka hölkkää joka toinen lyhtypylvään väli. Mikä on sinulle sopiva tapa lisätä aktiivisuutta?
 • Kun hetki tuntuu sopivalta, löydä itsellesi mieluinen tapa liikkua. En voi olla mainitsematta lihaskuntoharjoittelun tärkeyttä, mutta lihaskuntoa voi kehittää monella tapaa. Joogaa, pilatesta, vesiliikuntaa, ryhmäliikuntaa,  kotijumppaa tai vaikka kuntosalitreeniä. Monipuolinen ja säännöllinen liikunta ovat aivainasemassa liikunnan terveyshyötyjen saavuttamiseksi, mutta kaikista tärkeintä on mielestäni löytää se oma juttu! Vain silloin liikunta jää pysyväksi osaksi elämää ja mahdollistaa pysyvän muutoksen.

Kirjoittajana Jenni Öhman, Muutoksen Ajan valmentaja ja itsekin elämäntapamuutoksen tehnyt.
”Minä tiedän kuinka korkea kynnys muutoksille voi olla, mutta tiedän myös, että se kynnys on ylitettävissä”. Toivottavasti tästä blogista oli sinulle apua. -Jenni
Scroll to Top